Het is verleidelijk om een perfect beeld van jezelf te schetsen. Zeker online. Maar hebben we niet allemaal onze imperfecties? En hoe erg is het eigenlijk om te laten zien dat je een mens bent, die af en toe een fout of een blunder begaat? Zo durf ik mezelf een uitstekende tekstschrijver te noemen, maar wel eentje met een blinde taalvlek. Voor wat precies, dat lees je in mijn blog!

Spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes. Ik weet er altijd een eigen, bijzondere draai aan te geven. Zo kreeg ik tijdens een spelletje Triviant de lachers op mijn hand toen ik antwoordde dat een goede buur nog altijd beter was dan een verre neef. En keken mijn medeverhuizers vreemd op toen ik voorstelde om de armen uit de mouwen te steken.

Euh, mond-op-mondreclame?

Mijn meest gênante taalblunder beging ik echter op mijn eerste dag als freelance tekstschrijver. In mijn enthousiasme besloot ik al mijn LinkedIn-contacten een bericht te sturen over mijn nieuw verworven vrijheid als zelfstandige. En of ze aan mij wilden aanbevelen als ze iemand wisten die een tekstschrijver zocht. Want geen betere reclame dan mond-op-mondreclame, toch?

Huilend in de foetushouding

Nou, nee.. Een vriendin mailde mij al snel dat ze mijn verzoek wel érg spannend vond klinken. Want moest het niet mond-tot-mondreclame zijn? Op dat moment wilde ik nog maar een ding: huilend in de foetushouding onder mijn bureau kruipen, hopend dat verder niemand mijn bericht had gelezen. Uiteindelijk troostte ik mij met de gedachte dat het weliswaar een pijnlijk moment was, maar morgen weer vergeten. Ooit zou ik er zelfs om kunnen lachen, hield ik mij voor. En zo geschiedde.

Moraal van het verhaal

Klanten heeft het mij niet gekost. Sterker nog: sinds mijn start als freelancer heb ik niet zonder werk gezeten. Er is dus wel wat meer voor nodig dan een taalblunder om meteen gediskwalificeerd te worden als tekstschrijver. Een eyeopener was het wel: ik had mijn blinde taalvlek ontdekt. Ik ben niet scheutig meer met uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden. En als ik ze al gebruik, controleer ik ze extra. Want een paard ezel stoot zich niet drie twee keer aan dezelfde rots steen..

Durf jij jouw meest gênante blunder te delen?